Nederlanders staan bekend als een informeel, pragmatisch en flexibel volk. “Waar de lunch een broodje kaas is en niemand echt de baas is”. In Duitsland worden normen en waarden nog altijd zeer gerespecteerd. Er wordt veel waard egehecht aan structuur en regels.
Het schudden van handen gaat in volgorde: eerst de meest belangrijke persoon, daarna de een-na-belangrijkste enz. Veel Duitse bedrijven hebben ook aan de vergadertafel een strakke hiërarchie. De directeur zit aan het hoofd, zijn plaatsvervanger altijd aan zijn rechterhand. Links de expert. Besluiten worden dan ook door de directeur genomen en medegedeeld.
Nederlanders proberen nogal eens wat; ook als ze niet helemaal zeker van hun zaak zijn of de details nog niet hebben bestudeerd. Zo ben je gewend een presentatie op hoofdlijnen te geven en later in het proces de details te uitwerken. Een Duitser zal dat echter zien als een gebrek aan kennis. Hij wil naast een juiste positionering feiten zien, zien dat je over vakkennis beschikt. Duidelijke en haalbare afspraken zijn erg belangrijk voor de Duitsers. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel.
Nederlanders zien er een eer in om ingewikkelde zaken eenvoudig te maken; dan pas sta je ver boven de stof. Duitsers willen echter op hun niveau worden aangesproken. Praat je met een promovendus in eenvoudige woorden, dan kom je slecht geïnformeerd over. Bovendien kan je Duitse zakenpartner zich beledigd voelen.
Nederlanders zijn dol op verkleinwoorden en relativeren. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. Het relativeren van de baas of je product, dat kan écht niet in Duitsland. Gebruik geen verkleinwoorden anders kom je minderwaardig over.
Blijf formeel en afstandelijk, spreek mensen met ‘u’ aan en tutoyeer nooit. Duitsers zijn afstandelijker en zakelijker dan Nederlanders. Contract- is-contract bij Duitsers: Strikte punctualiteit.
Ook het uiterlijk verschijningsbeeld is belangrijk, zaken doe je in een pak, vaak zelfs nog mét stropdas. Vergeet ook je schoenen niet te poetsen; Duitsers vinden je verschijning een afspiegeling van je kwaliteiten. Onderdeel van je verschijning is de auto waarmee je op je afspraak arriveert.
In Duitsland is een strikte scheiding tussen privé en werk gebruikelijk. Waar Nederlanders nog wel eens uitweiden over de vakantie, kinderen en het weekeinde zul je een Duitser daar zelden op betrappen.
Maar Duitsland is niet in alles strakker dan Nederland; zo kun je er op veel plaatsen op straat drinken zonder nagekeken te worden en op de snelwegen op veel plaatsen zo hard rijden als je wilt.
Al met al zijn er tussen Nederland en Duitsland nog veel meer verschillen te bedenken. Mocht je suggesties hebben, laat rustig even een reactie achter!