Bonn

Plaatsen > Bonn

Duitse atoombunker
Het was ooit de meest geheime plek van West-Duitsland: de ondergrondse bunker in de buurt van Bonn waar de regering in het geval van een atoomoorlog kon onderduiken. Het complex in de heuvels ten westen van de voormalige West-Duitse hoofdstad begon zijn leven begin vorige eeuw als spoortunnel richting Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog lieten de nazi’s dwangarbeiders uit het concentratiekamp Buchenwald het gangenstelsel verder uitbreiden en werd het gebruikt als veilige opslag voor raketten.

Nadat West-Duitsland zich in 1955 bij de Navo aansloot, begonnen in 1960 vanwege de groeiende nucleaire dreiging vanuit het oosten de werkzaamheden voor de transformatie tot een atoombunker. Toen het immense project in 1972 was afgerond, verbonden gangen met een totale lengte van zeventien kilometer 936 slaapkamers, 897 kantoren en vijf kleine ziekenhuizen met elkaar. De ondergrondse stad was ingericht om maximaal drieduizend personen gedurende dertig dagen op te kunnen vangen.

Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1991 verloor het complex zijn functie en werd begonnen met de ontmanteling. De Duitse overheid stelde 2,5 miljoen euro beschikbaar om van de bunker een museum te maken. Een tunnel van tweehonderd meter is in zijn oude staat hersteld en bevat ontsmettingskamers, een vergaderkamer en een reconstructie van het appartement waar de bondskanselier tijdens een langere crisis kon verblijven. In het bezoekerscentrum kan het publiek zich laten informeren over de Koude Oorlog, maar ook over de Duitse geschiedenis voor de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *