Plaatsen > Ruhrgebied
Het Ruhrgebied is beroemd door zijn industriële geschiedenis, met een oorsprong in mijnbouw en staal productie en die tegenwoordig op een industriële mengeling van energieproductie, milieutechnologieën en de moderne de dienstindustrieën is gebaseerd.
Sinds de 18de eeuw is de mijnbouw de belangrijkste economische pijler in het Ruhrgebied geweest. Het erts was gemakkelijk toegankelijk en geschikt voor dagbouw (Aan de oppervlakte). Na verloop van tijd moesten de mijnwerkers dieper graven. De kolenmijnen, de staalwerken en de hoge schoorstenen van de industriële revolutie gaven de skyline van het Ruhrgebied gestalte. De ecologische en economische problemen, hoofdzakelijk de traumatische steenkoolcrisis in de jaren ’60, vernietigden het aanvankelijke vertrouwen en het ongebreidelde optimisme. De meeste kolenmijnen in het Ruhrgebied werden gesloten en het aantal banen werd gehalveerd. De werkloosheid en de sociale onrust waren alles overheersende problemen van het Ruhrgebied.
In de afgelopen decennia heeft een aanzienlijke inspanning geleid tot modernisering en diversificatie van de economische basis in het Ruhrgebied. Tegenwoordig kent het Ruhrgebied weer een een bloeiende economie.
Het Ruhrgebied is versmolten tot één groot stedelijk gebied. Bochum, Dortmund, Duisburg en Essen zijn onderling verbonden steden.
In 1856 werden de geheimzinnige overblijfselen van een dode mens gevonden tijdens mijnbouw in een eerder onbekende vallei in het Ruhrgebied: het ‘Neandertal’. Na een wetenschappelijk geschil was er geen ontkenning dat een voorganger van de moderne mens was gevonden. De naam van de vallei werd een wereldwijd gebruikt woord voor menselijke voorgeschiedenis – en stond symbool voor een essentiële verbinding in onze evolutionaire voorgeschiedenis.