Sylt

Plaatsen > Sylt

Sylt is één van de Duitse Waddeneilanden, onderdeel van de Kreis Noord-Friesland in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Sylt is het noordelijkste eiland van de Duitse wadden en ligt derhalve dicht onder de Deense grens. De lange, smalle strook met veertig kilometer strand wordt jaarlijks met tonnen zand aangevuld omdat er veel afslag van strand plaatsvindt. Het strand is op veel plaatsen niet breder dan vijfhonderd meter. De ramp ligt op de loer naar het zuiden toe, tussen Rantum en Hörnum, waar Sylt zo smal is dat het bijna doormidden lijkt te breken.

Op Sylt zijn veel welgestelde Duitsers te vinden: als de Duitse jetset naar Sylt gaat, volstaat de mededeling dat ze naar “Het Eiland” gaat, de overige Waddeneilanden voor het gemak vergetend.  Naar Sylt ga je met de trein of met de boot. De trein rijdt over een strakke dam in zee, recht op het eiland af. Het is een autotrein. Naar Sylt ga je met een auto die kan meetellen – een Cayenne S, een 7-serie, een S8 of een CLK. Zwart is de voorkeurskleur. Netjes worden ze in Niebüll de wagons opgereden en in Westerland rijden ze er weer van af, de hoofdstad in van het eiland waar fietsen ongemakkelijk is tussen het snelverkeer.

Het eiland Sylt is mondain, dat zeker. Het kijkt terug op een vrijzinnige historie van kunstenaars en naaktrecreanten maar daarvan rest alleen nog de ingedikte rijkdom, de wolken uitlaatgas. Kunst, vrijzinnigheid en rijkdom gaan vaak samen maar hier heeft de laatste toch echt gewonnen.

In 1850 had Westerland 466 bewoners en geen enkel pension. Het lange, lange strand moest nog ontdekt. In de zomer van 2007 waren er anderhalf miljoen toeristen.

Ook de dorpen met oude huizen maken Sylt een aantrekkelijk eiland.

Het dorp Keitum is zeker een bezoek waard met haar witte sprookjesachtige huizen met rieten dakdekking, enkele restaurantjes, winkeltjes en theetuinen. Allemaal mooi, verzorgd en uitnodigend.

Bij het dorp Kampen staat het zachtgele strand vol Strandkorbe die bescherming bieden tegen zon, wind en de spiedende ogen van andere gasten. In Kampen hebben Bulgari, Hermès, Joop! en Vuitton in de oude pandjes een aantrekkelijk onderkomen gevonden. Chic en charmant.
In restaurant La Grande Plage kunt u iets eten of drinken met uitzicht op zee. Dit restaurant ligt in de duinen en is zó populair dat reserveren voor een diner is aan te raden. Via het pad boven de Rode Kliffen loop je in goed een halfuur naar het iets gemoedelijker Restaurant Wonnemeyer, dat op houten pilaren hoog boven het strand uittorent.

Nog verder naar het zuiden ligt Sansibar, de hipste strandtent van het eiland en beroemd in heel Duitsland. De welgestelde Duitsers komen er onder meer voor de grote collectie wijnen.

We adviseren u een fietstochtje te maken naar het natuurgebied de Ellenbogen, het meest noordelijke stukje van Sylt én van Duitsland. De fietstocht door duinen met paarsbloeiende heide en langs loslopende schapen is rustgevend.
Rond de Ellenbogen laat de wind zich gelden. Hier trotseren natuurliefhebbers de elementen.

4 gedachten over “Sylt

  1. Henk van der Veen

    Kun je met de camper op de trein naar het eiland Sylt, indien dit mogelijk is wat zijn dan de afmetingen en kosten.
    Wij zijn met 3 campers

    1. Marjolijn

      Ja hoor dat kan. Haak 3 koorden van ieder 1 meter. Koppel de 3 campers achter de trein. Ga lekker in de relax stand in je camper zitten. En… gaan met die banaan!

    1. Redactie Bericht auteur

      Geachte heer, mevrouw,

      Op https://www.sylt.de/reise-service/anreise/bahn-nach-sylt.html staat (vertaald) “Kan ik mijn fiets meenemen in het IC?
      Ja, over het algemeen is het mogelijk om een ​​fiets in het IC naar Sylt mee te nemen. Voor fietstransport heb je een fietsticket nodig voor 9 Euro (6 Euro met Bahncard) en een plaatsreservering. Deze kunnen direct bij de Deutsche Bahn of online worden geboekt. Op uw ticket staat in welke fietswagon uw plaats is gereserveerd. Raadpleeg de informatie op het perron waar de betreffende fietswagon zich in uw trein bevindt.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *