Sprookjes van Grimm

Thema’s > Sprookjes van Grimm

De wereld van Sneeuwwitje, Doornroosje en Vrouw Holle bestaat nog steeds. De gebroeders Grimm die tweehonderd jaar geleden de inmiddels wereldberoemde volksverhalen optekenden, woonden in Hessen. Daar brengen vakwerkhuizen, donkere bossen en kastelen hun sprookjes nog steeds tot leven.

In 2013 viert Hessen het Grimm-jubileumjaar 2013. Onder de titel ‘Grimm2013’ is een uitgebreid cultureel activiteitenprogramma ontwikkeld over het leven en werk van Jacob en Wilhelm Grimm en hun schilderende broer Ludwig Emil. Het zwaartepunt van het programma ligt in 2013, maar de officiële start was al in 2012.

Het is een programma ter ere van de gebroeders Grimm, die niet alleen sprookjes verzamelden, maar ook de Duitse woordenschat vastlegden en bovendien moedig streden voor de democratie. De Hessische Grimm-steden Hanau, Steinau an der Straße, Marburg en Kassel, de deelstaat Hessen, de vijf Noord-Hessische districten, het Regionalmanagement Nordhessen, de Duitse Sprookjesroute en de Kultursommer Nordhessen e.V. ontwikkelen en organiseren een indrukwekkende reeks activiteiten.

Aanleiding hiervoor zijn meerdere jubilea: In het jaar 2012 werd ‘200 jaar kinder- en huissprookjes’ gevierd. Op 20 december 1812 verscheen namelijk de eerste uitgave waarin de gebroeders Grimm 86 sprookjes hadden verzameld, met onder andere klassiekers als ‘De kikkerkoning’, ‘Roodkapje’, ‘Doornroosje’ en ‘Sneeuwwitje’. Het zou nog een paar jaar duren voordat de oorspronkelijke verhalen naar de ideaalbeelden van de broers waren ‘omgevormd’, de verzameling compleet was en, geredigeerd door Wilhelm Grimm, aan haar triomftocht over de aarde kon beginnen. Maar vooral de ‘magie van het begin’ is het herdenken waard.

En het ene gedenkjaar gaat eigenlijk naadloos over in het volgende: op 4 april 2013 is het 150 jaar geleden dat de schilderende broer Ludwig Emil Grimm overleed. En op 20 september van datzelfde jaar is het de 150e sterfdag van Jacob Grimm.

 

Bron: Persbericht Duits Verkeersbureau 17-08-2012

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *